Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ενήλικες στην Αίθουσα

Η ταινία του Ελληνο-Γάλλου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο best seller του Γιάνη Βαρουφάκη, περιγράφει με σχεδόν ντοκιουμενταρίστικη προσέγγιση τα γεγονότα που διεξήχθησαν από τις αρχές του 2015 μέχρι και την ημέρα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του ίδου έτους. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά την εκλογή του καλείται να ενσαρκώσει τη μεγαλύτερη ελληνική ουτοπία από την εποχή της μεταπολίτευσης: να υποτάξει μια Ευρώπη στο όραμα του Βαρουφάκη για ίση μεταχείριση μεταξύ των 28 μελών της και ανυποταγή στο γερμανικό ζυγό. 

Στις δύο ώρες της ταινίας ο Γαβράς αποστασιοποιείται από το θέμα και παραμένει πιστός στο υλικό του ομώνυμου βιβλίου του Έλληνα πρώην υπουργού Οικονομικών παραδίδοντας εν τέλει ένα "one man show" τέλεια δοσμένο από τον εξαιρετικό Χρήστο Λούλη. Τον Λούλη πλαισιώνουν διεκπαιρεωτικά ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Αλέξης Τσίπρας), ικανοποιητικά οι Ούλριχ Τουκούρ (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), Γιοσιάν Πίνσον (Κριστίν Λαγκάρντ) και Ντααν Σχούρμανς (Γερούν Ντάισελμπλουμ) ενώ η ταινία υποφέρει από την έλλειψη δυνατών ερμηνειών παρά την προσπάθεια από ένα πολυτισμικό καστ ηθοποιών.

Δυστυχώς, όμως, η έλλειψη καλής ηθοποιίας δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ταινίας, αφού ο Γαβράς αποφεύγει να δώσει το προσωπικό του στίγμα στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από δύο σεκάνς: εκείνη της αποτύπωσης της απόγνωσης και της ελπίδας στο βλέμμα απλών πολιτών όπου ο Βαρουφάκης γευματίζει με φίλους και του κλεισίματος της ταινίας. Η τελευταία αυτή σεκάνς των "Ενηλίκων στην Αίθουσα" αποτελεί μνεία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο αλλά η αλά Ζωή Λάσκαρη περιπλάνηση του Αλέξη Τσίπρα στο κτήριο της Κομισιόν δε συνάδει καθόλου με την αυστηρή θεματική της ταινίας. Ως αποτέλεσμα, ο Γαβράς προσπαθεί να σκηνοθετήσει ένα έντονο σύγχρονο πολιτικό θρίλλερ αλλά παραμένει σκηνοθετικά άνευρος και βαρετός.

(2/10)

Όλα τα παραπάνω εκφράζουν καθαρά την προσωπική μου και μόνο άποψη. Η ιστοσελίδα της ταινίας στο IMDb είναι η https://imdb.com/title/tt7493370/.

Ενήλικοι στην Αίθουσα Poster
Η αφίσα της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου